Kis ezerjófű tea

Kis ezerjófű

 

Hazánkban termő mindhárom faja (kis ezerjófű, keskenylevelű ezerjófű, csinos ezerjófű) gyógynövény, de leggyakrabban a kis ezerjófű fordul elő. A kis ezerjófű erdőirtásokban, száraz réteken terem. Vadon növő példányainak gyűjtése tilos, mert védett. A termesztett ezerjófüvek föld feletti részét gyűjtik virágzáskor, ami júniustól augusztusig tart. A füvet mindenképpen árnyékos helyen kell szárítani, mert a napfény hatására elveszti a színét. A gyógynövény szekoiridoidokat (centapikrint, genciopikrint), flavonoidokat, xantonszármazékokat tartalmaz.

Gyógyhatása:

A gyógynövény bizonyítottan emésztést és epeműködést serkentő hatású. Hatékony étvágyfokozó, és a teáját fogyasztják puffadás enyhítésére. Gyakorta alkalmazzák májbántalmak ellen és vértisztítóként. A homeopátia a friss növényt gyomorfájdalom csillapítására használja.

Tea:

3 dl hideg vízzel öntsünk le 1 teáskanálnyi kis ezerjófűvet, majd hagyjuk állni 8-10 órán át. Ezt követően melegítsük fel, de ne forraljuk. Fogyasztása mézzel édesítve javallott. (étvágytalanságra, puffadásra és epebántalmak esetén ajánlják). Étvágyjavítóként a főétkezések előtt fél órával, emésztési panaszokra étkezés után javasolt a tea fogyasztása. A szesziparban a gyomorkeserűk elmaradhatatlan alkotórésze. Gyomor- és bélfekély esetén használata kerülendő.