Borbolya tea

Borbolya

Száraz, napos, bozótos helyeken, rekettyésekben élő, 2–3 m magas, tövises cserje. Április-májusban virágzik. A cserje érett, piros termését, vékony gyökereit, valamint a vastag gyökerek kérgét gyűjtik. A termés vörös színű, savanyú ízű bogyó, amely augusztus-szeptember folyamán érik. Gyökére és kérge izokinolin alkaloidokat, mint a berbamint, berberint, oxiakantint, palmatint tartalmaz. A bogyótermés C-vitamint, karotinoidokat, antociánokat, cukrot, gyümölcssavakat, pektint tartalmaz. Az orvostudomány szerint a borbolya kedvezű hatását főleg berberin (alkaloid) hatóanyagának köszönheti, melynek jelentős fertőzésgátló, antibakteriális és gombaellenes hatása van.

Gyógyhatása:

A borbolyából készített tea simaizom görcsoldó hatása révén jó gyomor-, bél-, máj- és epebántalmak ellen. Fájdalmas menstruáció esetén is használható. Az érett termések alkaloidot alig tartalmaznak, meghűléses megbetegedésekben alkalmazhatók, enyhe hashajtóhatásúak.

Tea:

2 teáskanálnyi szárított, összeaprított borbolyalevelet, 2-3 dl vízzel forrázzunk le, és hagyjuk állni 5 percig, majd szűrjük le.
Túladagolás esetén hányinger, hasmenés, vesepanasz alakulhat ki. A közönséges borbolyához hasonlító japán borbolya magja alkaloidot tartalmaz, ezért fogyasztása nem javasolt.